Dagens växt: Krokus

Krokus
Krokus (Crocus)

I solen på framsidan av huset börjar krokusarna vakna till liv. Först ut är de blå. Så småningom kommer de gula också. Jag tycker det är tidigt eftersom vi fortfarande har så kallt. Normalt blommar krokusen i mars-april. Fast de kommer säkert inte stå i full blom än på ett tag. Trivs i både rabatter och direkt i gräsmattan.

Krokussläktet (Crocus) är ett släkte i famlijen irisväxter med cirka 80 arter. De förekommer i huvudsak i Medelhavsområdet, men några arter förekommer i Mellanöstern, Centralasien, Kina och Pakistan. Mest känd är saffranskrokus (C. sativus), men även vårkrokus (C. vernus) som är en mycket vanlig trädgårdsväxt i Sverige.
(Källa: Wikipedia)




Dagens växt: Vintergäck

Vintergäck (Eranthis hyemalis)
Vintergäck (Eranthis hyemalis)

Runtom i hela trädgården trotsar nu vintergäcken kylan. Man förstår var de fått sitt namn ifrån. Här växer de tillsammans med lungört. De avlöser varandra fint och trivs bra tillsammans.

Vintergäck trivs bäst under träd och buskar. Perfekt i woodland eller ett buskage. Efter blomning gräver jag upp och delar dem. Sedan petar jag bara ner dem där jag vill ha dem. De är dessutom lätta att fröså. Ta fröna när de börjar bli bruna och sprid ut dem.

Det vetenskapliga namnet syftar till latinska ordet hiemis som betyder ungefär "som övervintrar". (Källa: Wikipedia)



RSS 2.0