Bänken i landet

img_1157 (MMS)


På bänken slår man sig ner mellan varven med en kall öl eller hemgjord saft. Ibland sitter jag här bara och njuter av allt som växer. Närmast bänken har vi rabarber och ängsväxter. Under det lilla formklippta trädet blommar jordgubbsplantorna.

Jag har också nyligen gjort en rabatt i grått med läkemalvor, lavendel och salvia. Spännannde att se vad det blir.


Trädgårdslandet

img_1150 (MMS)


I vår trädgård finns ett gammalt trädgårdsland. När vi köpte huset växte här bara sly ock kirskål. Men in emellan hittade vi en och annan jordgubbsplanta och snåren var hallon.

Efter mycket slit är nu landet riktigt mysigt. Vi har fyra såbäddar där vi odlar potatis, kål och annat smått och gott. Ringblommorna stormtrivs och tillåts dansa in mellan plantorna om sensommaren.
Ett runt jordgubbsland, hallon i rader, spalje med björnbär och en samling sparris från Österlen finns också på plats


Dagens växt: Gullviva

Gullviva

Gullviva (Primula Veris) Uppe i lilla skogen lyser gullvivorna upp. I maj, strax efter vitsipporna slår de mig med häpnad. Den är så liten o skir men ändå känns den så stark o ståtlig. På sin tid var den välldigt omtyckt av allmogen och passar därför utmärkt i vår "bonnaträdgård".
Gullvivan trivs bäst i sand- eller humusblandad jord och vill ha kalk. Den är ett givet inslag i ängen men trivs också i ljusa skogsgläntor.


Sittplatser i trädgården

Vad vill man ha ut av sin trädgård? En rejäl matplats för hela familjen är viktig. Men även en liten sittplats i morgonsolen kan vara av stor vikt. Det kan vara något så enkelt som en stubbe under några frukträd.

I vår trädgård finns det nio olika sittplatser. De utnyttjas lite olika beroende på årstid, syfte och tid dygnet. Jag kommer att beskriva de olika framöver.

Morgonstund i örtagården

Whiskeybänk i Örtagård

2010-05-23 I örtagården hittar man whiskeybänken. Här är underbart att sitta med en drink före maten när rosen Rosa Helena står i full blom. Den slingrar sig upp i päronträdet och får i år sällskap av klematisen Vitalba. I maj och framåt, när bladen slagit ut på träden, är här perfekt att sitta i morgonsolen med en kopp kaffe. Bänken är gjord av trottoarkantstenar som blev över när de la om gatan utanför. Har inte betalat en krona.


RSS 2.0